maken van een familieopstelling

In één oogopslag zien wat er speelt in jouw familie en hoe daar verandering in aan te brengen.

Familie opstelling

Wie je bent, wat je doet en denkt word voor een groot deel gevormd door het gezin waarin je opgroeide. Door de jaren heen heb je daardoor bepaalde overtuigingen, gedachten en patronen ontwikkeld. Sommige zijn waarschijnlijk heel succesvol of hebben je beschermd, andere kunnen je ook belemmeren in je persoonlijke groei, of je succes in relaties en werk.

Familierelaties en tradities blijven een grote rol spelen, ook nu je volwassen bent. Dat kan dus heel leuk en goed zijn maar soms ook ronduit moeilijk en een hoop gedoe. Er kan ook veel kapot gemaakt zijn of onbewuste patronen kunnen nog van grote invloed zijn op je leven nu.

Het gebruik van (familie)opstellingen kan je verhelderende en bevrijdende inzichten geven in patronen of verstrikkingen die zich in een (familie)systeem kunnen voordoen. 

rij poppetjes voor familieopstelling

Herken jij jezelf hierin?

  • Voel je je bijvoorbeeld snel schuldig?
  • Voel je je niet gezien?
  • Heb je iemands plek ingenomen?
  • Heb je pijn of verdriet waar je al een hele tijd mee rondloopt?
  • Ervaar je blokkades?
  • Neem je te veel verantwoordelijkheid?
  • Heb je moeizame relaties?
  • Weet je niet waar het vandaan komt?
  • Of zie je dat je kinderen bepaalde patronen ook al overnemen en wil je hier iets mee doen?


In een systeem is er sprake van binding, een bepaalde rangorde en balans in geven en nemen. Iedereen heeft evenveel recht op een plek in het systeem, maar wanneer er een verstrikking is, kan dat betekenen dat je niet op de juiste plek staat. Het kan zijn dat je door de jaren heen op een andere plek bent gaan staan. Omdat je vond dat je een situatie moest redden, een leegte moest opvullen of een bepaalde rol moest innemen uit loyaliteit.

Hier meer inzicht in krijgen kan zorgen voor meer rust en grip op je leven. Systeemopstellingen helpen je op een eenvoudige manier om jouw situatie te visualiseren. Door op de juiste plek te gaan staan zie jij wat je nodig hebt en ontstaat er ruimte om de dingen nu anders aan te pakken.

Benieuwd wat het precies is en wat het jou kan opleveren? 
Neem contact op voor een GRATIS kennismakingsgesprek en een genogram.

diverse poppetjes bij een systeem opstelling

Op een eenvoudige manier visualiseren waar jij tegenaan loopt.